A vállalat története - Út a globális jelenlétig

A CBRE gyökerei San Franciscóba, 1906-ig nyúlnak vissza. A múlt század negyvenes éveire a később CB Commercialként ismertté váló cég az Egyesült Államok nyugati részének legnagyobb kereskedelmi ingatlan-szolgáltatójává vált. A hatvanas és a hetvenes években a vállalat tőzsdére ment, és a bővítette mind szolgáltatásainak portfólióját, mind földrajzi jelenlétét. Hamarosan teljes körű szolgáltatásokat kínált, egyre több helyen az Egyesült Államokban.

A következő mérföldkő 1989-ben volt, amikor a munkavállalók és mások felvásárolták a vállalatot, és megalakították a CB Commercialt. A kilencvenes években a CB Commercial folyamatosan és lendületesen nőtt, és globális szintre lépve tevékenykedett, hogy megfeleljen ügyfelei igényeinek. A CBRE vezető cégeket vásárolt fel a befektetéskezelés (Westmark Realty Advisors – ma CBRE Global Investors, 1995), a jelzálog-hitelezés (L.J. Melody & Company, 1996), az ingatlan- és létesítménygazdálkodás, valamint a tőkepiaci és a befeketetéskezelés (Koll Real Estate Services, 1997) területén.

A CB Commercial 1998-ban jelentős globális terjeszkedést valósított meg az REI Limited, az 1773-ban, Londonban alapított Richard Ellis nemzetközi ágának felvásárlásával. Ekkor a vállalat CB Richard Ellisre, röviden CBRE-re változtatta a nevét.

Nem sokkal ezután a CBRE megvette a londoni székhelyű Hillier Parker May & Rowdent, az Egyesült Királyság egyik vezető ingatlan-szolgáltatóját. Ezzel a CBRE lett az első olyan ingatlan-szolgáltató, amely képes volt egy közös tulajdonú, közös irányítású vállalaton keresztül integrált ingatlanszolgáltatásokat nyújtani a világ nagy üzleti központjaiban.

2003-ban a CBRE megszerezte az Insignia Financial Groupot, és ezzel New York és London vezető ingatlanszolgáltatójává vált. 2004 júniusában a CBRE sikeresen végrehajtotta első nyilvános részvénykibocsátását. „A” osztályú részvényeivel megkezdődött a kereskedés a New York-i tőzsdén, és 2006-ban a cég bekerült az S&P 500 indexbe is.

2006 végén a CBRE felvásárolta a Trammell Crow Company-t, hogy egy páratlan léptékű és szolgáltatási kínálatot felmutató ingatlan-szolgáltató céget építsen ki. A CBRE globális piacvezetővé vált; nagyvállalatokat, egészségügyi szervezeteket és állami intézményeket is magában foglaló nagy bérlők számára kínált kiszervezési szolgáltatásokat. Az International Association of Outsourcing Professionals következetesen az első helyre rangsorolja a vállalatot az ingatlanhoz kapcsolódó kiszervezési szolgáltatások tekintetében.

A CBRE 2011-ben a hollandiai székhelyű ING Group, N.V. ingatlanbefektetés-kezelő üzletága többségi tulajdonrészének megvásárlásával egy másik kulcsfontosságú üzleti szegmensben tett szert vezető pozícióra. Az akvizícióból létrejövő vállalkozás 90 milliárd dollár értékű befektetést kezelt. Ebben az évben a vállalat a nevét is megváltoztatta CBRE Group Inc.-re, hogy arculata összhangba kerüljön az iparág vezető márkájával.

2013-ban a CBRE a Norland Managed Services Ltd., az Egyesült Királyság és Írország vezető építéstechnikai fejlesztőcégének megszerzésével jelentősen bővítette európai bérlőknek szóló kiszervezési platformját.

2015-ben a Barron's a pénzügyi növekedést és teljesítményt tekintve (500 vállalat közül) a 2. helyre rangsorolta a CBRE-t. Ugyanebben az évben a CBRE a Johnson Controlstól megvette a Global Workplace Solutionst (GWS), amely az integrált létesítménygazdálkodási megoldások szolgáltatója szerte a világon. Az csoport összbevétele először haladta meg a 10 milliárd dollárt.

2016-ban a Forbes a CBRE-t nevezte meg mint Amerika 15. legjobb munkáltatóját, és a Fortune már a negyedik egymást követő évben jelölte meg a CBRE-t, mint az ingatlanszektor egyik legmegbecsültebb vállalatát.

2018-ban, a CBRE megváltoztatta kódját a New York-i Tőzsdén "CBRE"-ra. Ugyanebben az évben a cég előrelépett a Fortune 500-as lista 207. poziciójába és elindította rugalmas munkakörnyezeti szolgáltatását, a Hana-t. Továbbá a cég történetében először, a CBRE teljes bevétele meghaladta a 20 milliárd dollárt.

2019-ben, a CBRE globális üzletágait három fő szegmensre osztotta – Tanácsadói Szolgáltatásokra, Globális Munkahelyi Megoldásokra és Ingatlanpiaci befektetésekre. A Fortune már a hetedik egymást követő évben jelölte meg a CBRE-t, mint az ingatlanszektor egyik legmegbecsültebb vállalatát.

2019-ben az ingatlanszektorban a CBRE-t választották a hatodik egymást követő évben a világ legetikusabb vállalatává, továbbá a Lipsey Company legjobb ingatlankereskedelmi cég díját is elnyerte a vállalat, immáron tizennyolc egymást követő évben. Ugyanebben az évben, a CBRE a Corporate Responsibility Magazin legjobb amerikai cég nevű listáján a 15. pozíciót, a Fortune 500-as listán pedig a 146. helyezést érte el.


Vállalati idővonal


1773 – William Ellis elindítja „fenntartó és értékbecslő" vállalkozását Londonban. Néhány évvel később felveszi tanoncnak unokaöccsét, Richard Ellist. Az Ellis család egészen 1938-ig folyamatosan működteti és bővíti a céget.

 

1906 – Az Egyesült Államokban Colbert Coldwell megalapítja a Tucker, Lynch & Coldwellt a kaliforniai San Franciscóban.

 

1994 – Megalapítják a CBRE budapesti irodáját.

1995 – A CBRE felvásárolja a Westmark Realty Advisors-t és bővíti befektetés-kezelési tevékenységét. Ma CBRE Investors néven ismert.

 

1996 – A CBRE felvásárolja az LJ Melody & Co.-t, amely a kereskedelmi jelzálogkölcsönök nagy kibocsátójává és szolgáltatójává válik az Egyesült Államokban. Ma CBRE Melodyként ismert.

 

1997 – A CBRE megszerzi a Koll Real Estate Services-t, amely cég vezető pozícióra tesz szert az ingatlan- és létesítménygazdálkodás piacán.

 

1998 – A Richard Ellis Egyesült Királyságon kívüli tevékenységének felvásárlása. A cég CB Richard Ellisre változtatja nevét és immár 29 országban működik. Az Egyesült Királyságban felvásárolja a Hillier Parkert.

1999 – A CBRE több mint 250 helyi piacon működik. Partneri kapcsolatot hoz létre az Ikomával, és megjelenik Japánban.

 

2001 – Vezetői kivásárlás (management buy-out) után a cég papírjait kivezetik a tőzsdéről.

 

2003 – Az Insignia felvásárlása. A cég az iparág vezető szolgáltatójává válik, piacvezető New Yorkban és Londonban. Újraegyesíti a CB Richard Ellis globális márkanevet.

 

2004 – A CBRE „CBRE" néven elindítja az első részvénykibocsátást a New York-i tőzsdén. A bevétel meghaladja a kétmilliárd dollárt.

 

2005 – A CBRE 676.-ként bekerül a Fortune 1000 listájára, és bekerül a Russell 1000 indexbe is.

 

2006 – A CBRE 100. születésnapját ünnepli. A CBRE bekerül az S&P 500-ba. A Trammell Crow Company felvásárlása.

 

2007 – A CBRE-t nevezik a BusinessWeek saját kategóriájában legjobb 50 vállalata közé. A Fortune a CBRE-t a 100 leggyorsabban növekvő vállalat közé sorolja.

 

2008 – A CBRE az első üzleti ingatlanszolgáltató, amelyet bekerül a Fortune 500-as listájára, ami az Egyesült Államok vezető vállalatait tömöríti.

 

2011 – A CBRE megveszi az ING európai és ázsiai ingatlanbefektetés-kezelő vállalkozását és a tőzsdén jegyzett értékpapírokat kezelő üzletágát. A CBRE-t az IAOP az ingatlanágazat vezető kiszervező vállalataként rangsorolja. A cég CBRE Group, Inc.-re változtatja a nevét.

 

2012 – A CBRE az első ingatlan-szolgáltató, amely az öt legjobb outsourcing cég közé kerül az összes iparágat tekintve az International Association of Outsourcing Professionals rangsora alapján.

 

2013 – A CBRE felvásárolja a Norland Managed Services Ltd-t, az Egyesült Királyság és Írország vezető építéstechnikai fejlesztőcégét. A felvásárlás nagy lendületet ad a kiszervezési üzletágnak egész Európában. Az Euromoney’s egymás után másodszor szavazza meg a CBRE-t az „év globális ingatlan-tanácsadójának”.

 

2015 – A CBRE megveszi a Global Workplace Solutionst (GWS) a Johnson Controlstól. A GWS az integrált létesítménygazdálkodási megoldások szolgáltatója szerte a világon.

 

2016 – A Forbes listáján a CBRE az Egyesült Államok 15. legjobb munkáltatója. A Forbes a CBRE-t nevezi meg az ingatlanszektor legnagyrabecsültebb vállalatainak egyikeként, immár az egymást követő negyedik évben.

 

2017 – A Lipsey Company a CBRE-t szavazza meg az iparág legjobb márkájaként, egymás után a 16. évben.

2018 – CBRE megváltoztatja kódját a New York-i Tőzsdén „CBRE”-ra


 

2018 – CBRE elindítja Hana szolgáltatását – Rugalmas Munkakörnyezeti Megoldások



2018 – CBRE történetében először, a teljes bevétel meghaladja a 20 milliárd dollárt


 

2019 – CBRE a globális üzletágait három fő szegmensre osztja – Tanácsadói szolgáltatásokra, Globális Munkahelyi megoldásokra és Ingatlanpiaci befektetésekre.




2019 – Fortune már a hetedik egymást követő évben a CBRE-t jelöli meg, mint az ingatlanszektor egyik legmegbecsültebb vállalatát.



2019 – CBRE-t már a hatodik egymást követő évben jelölik meg, mint az ingatlanszektor egyik legetikusabb vállalatát.



2019 – CBRE már a tizennyolcadik egymást követő évben elnyeri a Lipsey Company legjobb ingatlankereskedelmi cég díját



2019 – A Corporate Responsibility Magazine a legjobb amerikai cég listáján a CBRE-t a 15. helyezettre jelöli.

 

2019 – CBRE a Fortune 500-as listán a 146. helyezést éri el