Home > Hírek és események > Hírek részletesen

Hírek részletesen

CBRE: Minden idők legerősebb forgalma várható idén

A nemzetközi felmérését követően a CBRE 2017-ben a magyarországi ingatlan-befektetők körében is felmérést készített arról, mire számítanak az piacon. A globális ingatlan-tanácsadó hagyományos tavaszi Befektetési Reggelijén kiderült, hogy a befektetők optimisták a jövőt illetően. A válaszadók 43 százaléka szerint akár ötödével is nőhet a befektetési piac a tavalyi másfél milliárd eurós szintjéről, 23 százalékuk szerint pedig akár minden idők legmagasabb forgalma is megközelíthető az idén.

Befektetési piac forgalma 2017
Hozamszintek 2019

2016 után 2017 is erős évnek ígérkezik az európai ingatlanpiacon - derült ki a CBRE globális ingatlan-tanácsadó nemzetközi felméréséből, amely szerint a befektetők 85 százaléka legalább annyit költene ingatlanok vásárlására, mint 2016-ban, az összeg pedig elérheti a 475 milliárd dollárt globálisan. A magyar befektetők sem maradnak le a nemzetközi trendektől: a CBRE magyarországi irodája a nagy hagyományú Befektetési Reggelijén ismertette a nemzetközi felmérés eredményeit és ismét megkérdezte a magyar ingatlanpiac jelentős szereplőit, mire számítanak 2017-ben az ingatlanpiacon.

A válaszadók 43 százaléka szerint akár ötödével is nőhet a befektetési piac a tavalyi másfél milliárd eurós szintjéről, 23 százalékuk szerint pedig akár minden idők legmagasabb forgalma is megközelíthető az idén.

A felmérés alapján a hazai befektetők meghatározó súlyára számíthatunk idén is, a tavalyi év forgalmában elért 35%-os részesedésük után. Borbély Gábor, a CBRE elemzési vezetője elmondta, hogy Európa-szerte az amerikai befektetők csökkenő jelenlétére számítanak az idén, mivel a meghatározó tengerentúli alapok felülsúlyozták az otthoni befektetéseiket, és kevesebb tőkeexportot terveznek. A hazai befektetési piac azonban növekvő arányban támaszkodhat újra a hagyományos európai befektetőkre, elsősorban a német nyílvégű alapokra – derült ki a hazai felmérésből.

Szemben az összeurópai befektetési piaccal, ahol az irodákat a befektetők egyharmada nevezte meg a tőke elsődleges célpontjának, a magyar piacon a felmérésben részt vett befektetők szerint az irodaházak kimagasló, 69 százalékos "tetszési index-szel" rendelkeznek, majd a szállodák (14%) és a kiskereskedelmi és ipari ingatlanok (8-8%) következnek, ami a CBRE szakértői szerint jól reflektál arra a trendre, hogy Magyarországon és főleg Budapesten az elmúlt években megfigyelt idegenforgalmi növekedés jelentős szálloda-beruházásokat indukált.

Az elmúlt éveket jellemző általános hozamcsökkenés arra sarkallja az ingatlan-befektetőket, hogy új alternatív befektetetési célpontokat találjanak, mint a magánkollégiumok, élményparkok, vagy akár magánkézben lévő oktatási- és egészségügyi intézmények. Magyarországon egyelőre még várat magára az ilyen irányú befektetés, ám a CBRE Befektetési Reggelijén megjelent iparági szereplők szerint a budapesti magánkollégiumok (49%), ingatlanhitelek (27%), illetve egészségügyi és oktatási épületek (20%) jelentenek a jövőben vonzó befektetési lehetőséget.

A CBRE előadásából kiderült, hogy az Amerikában emelkedésnek indult kamatok már befolyásolják az európai befektetőket, hiszen azok a vártnál gyorsabb európai kamatemelés lehetőségét tartják a legnagyobb veszélynek az ingatlanpiacon. A hazai fórumon megkérdezettek relatív többsége (43%) ugyanakkor még két évig a hozamok további csökkenésére fogad. Az mindenesetre érdemi változás, hogy a tavalyi 0%-ról 16%-ra emelkedett azoknak az aránya, akik, némi hozamemelkedést prognosztizálnak két éves horizonton belül.

A Befektetési Reggeli közönsége azonban egyelőre nem tart a fejlesztések értékesítési lehetőségeinek szűkülésétől, azonban az emelkedő építési költségek 56%-nak fejfájást okoz. A válaszadók 35 százaléka az emelkedő bérleti díjakban, 38 százaléka a további hozamcsökkenésben bízik, de 24 százalékuk szerint a jelenlegi építőipari költségrally nem megúszható profitcsökkenés nélkül.

Kiadás dátuma: 04 04 2017

Karrier

„Nagyszerű élmény egy ilyen dinamikus és ösztönző, ugyanakkor barátságos
csapat részeként dolgozni.”

Philipp Bach,
Németország

Állláslehetőségek a CBRE