Home > Hírek és események > Hírek részletesen

Hírek részletesen

Az eurózóna bizonytalansága nehezíti a kelet-közép-európai ingatlanbefektetéseket

Az eurózóna folytatódó válsága, illetve az a tény, hogy a befektetők az első osztályú ingatlanokra koncentrálnak, mintegy 60 százalékkal vetette vissza a kelet-közép-európai régió ingatlanbefektetési forgalmát 2012 első felében – derül ki a CBRE legfrissebb adataiból.

A régió teljes kiskereskedelmi ingatlanbefektetési forgalma 1,2 milliárd eurót tett ki 2012 első felében, a legnagyobb üzletek az ING Real Estate Development tulajdonában állt varsói Zlote Tarasy eladása volt az AXA REIM részére, illetve a moszkvai Golden Babilon Rostokino 50%-ának megvásárlása volt, amit az IMMOFINANZ vett meg a másik tulajdonostól.

A legtöbb ügyletet Lengyelországban és Oroszországban kötötték, a két ország a régiós forgalom 83 százalékát tette ki. A legnagyobb visszaesést a leginkább sérülékenynek tekintett piacok szenvedték el, Romániában például 50 millió euróra esett vissza a forgalom a tavaly első félévi 250 millióról. Jelentősen csökkent a cseh piac vonzereje is, ami jórészt annak köszönhető, hogy 2011 első féléve nagyon erős időszak volt és sok prémium ingatlan elkelt, így szűk a jó kínálat a piacon.

A korábban tapasztalt jelentős tőkebeáramlás hamar felszívta a legjobb termékeket, az új fejlesztések volumene pedig alacsony a régióban. Így az elkövetkező években is szűk kínálatra lehet számítani a prémium kategóriában. A jelenleg aktív befektetők azonban továbbra is csak a legjobb ingatlanokat keresik, így a másodlagos piacon nem várunk komoly élénkülést.

„Az eurózóna folytatódó válsága és a szinte kizárólag a legjobb ingatlanokra fókuszáló befektetők a 2009/2010-es időszak piacára emlékeztetnek. Az, hogy az európai válság nem oldódik meg túl hamar, a bankokra is elhúzódó negatív hatással jár. Ennek következtében a régiós befektetésekre rendelkezésre álló tőke kevesebb lesz, mint amit az elmúlt években megszokhattunk.” - mondta Jos Tromp, a CBRE kelet-közép-európai kutatási és tanácsadási részlegének vezetője.

„A hazai piac is érezhetően csendesebb, mint tavaly. Az első félévben egy budapesti szálloda mellett két vidéki kisebb kereskedelmi egység került csupán eladásra, összesen közel 85 millió euró értékben. A második félévben ugyanakkor jó eséllyel lezárul néhány olyan tranzakció, ami a piac számára iránymutató lehet. A régiós szinten tapasztalt csökkenés a forgalomban azt jelenti, hogy Magyarországon is körülbelül a felére csökkenhet az éves volumen: 300-350 millió eurós forgalommal számolunk 2012 egészére.” – tette hozzá Borbély Gábor, a CBRE kutatásért és tanácsadásért felelős budapesti vezetője.

Kiadás dátuma: 27 07 2012

Karrier

„Nagyszerű élmény egy ilyen dinamikus és ösztönző, ugyanakkor barátságos
csapat részeként dolgozni.”

Philipp Bach,
Németország

Állláslehetőségek a CBRE